Ipari folyamatok vizsgálata életciklus elemzéssel kutatási terület

 

Tématerület összefoglalója:

A környezettudatosság és, a fenntarthatóság fogalmának elterjedése új elvárásokat és koncepcionális kihívásokat támasztottak a műszaki kémiával és a vegyészmérnökökkel, és az ezzel egy időben, a tudományos gyakorlattal, a folyamattervezéssel és üzemeltetéssel szemben.  

A környezettudatos folyamattervezés során a célfüggvénynek, a költségbecslés mellett számszerűen ki kell fejeznie környezetünk értékét, vagy károsításának várható mértékét, annak érdekében, hogy a tervező munkája során a környezetet várhatóan legkevésbé károsító alternatívát, opciót választhassa ki.

 A környezeti hatások numerikus kifejezésére a műszaki kémiában az életciklus-elemzést (Life Cycle Assessment) tartják a legesélyesebbnek arra, hogy egykor általánosan is elfogadott elemző eljárás legyen.

Az LCA kereteit szabványok (ISO) rögzítik, ennek ellenére számos szubjektív elemet is tartalmaz, mint pl. a rendszerhatárok definiálása, vagy a hatáselemző eljárás kiválasztása. Ebből adódik, hogy az LCA a környezettudatos folyamattervezésben történő alkalmazásának egyelőre nincs állandósult és bevett gyakorlata, számos kérdés megválaszolásra vár még, melyeket leginkább esettanulmányok kidolgozásával lehet megválaszolni.

A kutatási téma keretében különböző vegyi- és rokonipari folyamatokat vizsgálunk és elemzünk LCA segítségével. Korábban vizgsált folyamatok: hulladékkeletkezést megelőző-, hulladékkezelési technikák és technológiák, pl. gumiabroncsok kezelése, RDF hulladékfrakció életútja; légszennyezés megelőzési technikák és technológiák, pl. erőművi széndioxid leválasztás (CSS); tüzelőanyagok direkt és indirekt felhasználás, bioüzemanyagok.

 

A kutatási feladatok a vizsgált ipari folyamat professzionális modelljének felállítását, és a modell eredményeinek professzionális életciklus elemzés-tamáogató SimaPro 8.0 szoftverrel történő elemzését foglalja magába.

 

Bővebb információ a Környezeti és Folyamatmérnöki Kutatócsoport honlapján!

 

Kapcsolattartó: Fózer Dániel
E-mail: fozer.daniel@mail.bme.hu

 


Az aktuális kutatási témák az alábbi listában találhatóak.

 

CsatolmányMéret
CO2 leválasztás, LCA.docx20.81 KB
2013.11.26.